woensdag 10 januari 2018

HONDENSOEP

Bouillon waar het beetje vet spontaan same klontert in hondenpootjes!

Pop was zo ziek als een hond. Al twee nachten bleef ze in de ochtenduren overmatig slikken, ondanks dat ze voor het slapengaan nog wat brokjes krijgt. Geen idee waardoor haar maag van streek was, maar het was overduidelijk dat ze zich hondsberoerd voelde. Misselijk, maagkrampen, gekromde rug en schuin naar elkaar toe getrokken voor- en achterpoten, flauwe oogjes, geen eetlust, onbeweeglijk onder een dekentje blijven (ze kruipt er zelf onder!), rillen, zich afzonderen, braken en wit schuim spugen toen de maag finaal leeg was. Wandelen of naar buiten wil ze niet. 'Milde' maagpijn gaat, net als bij mensen, meestal vanzelf weer over, maar het is voor de patiënt fijn als de klachten (van zuurbranden) worden verzacht. 

Ik kon me nog herinneren dat IJslandse Hond Katur (en M.'s Jackies) bij krampen een injectie Buscopan kreeg. Ik raadpleeg zuster M. Ik mag een tabletje van haar, of kan Ranitidine (Zantac) bij de drogist halen. Na inname van de juiste Ranitidine dosering vermindert de pijn na een half uur en houdt vijf, tot negen, en daarna tot elf uur aan. Bijwerking is lichte diarree. Ik haal kipfilet voor de beroemde hondensoep van paraveterinair Lisette: water, kip, pasta/vermicelli en bouillonblokje. De eerste dagen trekt Pop haar gezicht weg als er eten in haar buurt komt. Daarom krijgt ze elk uur een pipetje water (met wat korreltjes zout/suiker) of bouillon in de bek gesproeid om uitdroging tegen te gaan. Dag drie gaat de gemalen kip met pasta er met  kleine hapjes in. Die nacht slaapt ze voor het eerst door en heeft ze op dag vier weer vaste ontlasting. Ze heeft zelfs trek. De porties worden wel nog over meerdere extra keren per dag verdeeld om de maag weer te laten wennen aan vast voedsel. Dag zes is het leed vergeten en rent ze als vanouds vrolijk door bos en hei.

een kussentje onder de kin en 
met de kop (slokdarm) hoger liggen dan de maag helpen een beetje mee

Ranitidine remt de aanmaak van maagzuur in de maag, waardoor er minder maagzuur is en ontstekingen van de wand van maag of slokdarm beter genezen. Er is ervaring met het gebruik van dit geneesmiddel bij de hond en de kat. Indicatie: Ranitidine wordt voorgeschreven bij zweren in de maag of in de twaalf vingerige darm en bij lichte of matig-ernstige ontstekingen van de slokdarm. Deze ontstekingen ontstaan doordat er maagzuur bij oprispingen in de slokdarm terecht komt. Toediening: De gebruikelijke dosering voor honden is: 2 tot 3 x daags 0,5 - 5 mg/kg. Pop weegt 10 kg, een tablet is 75 mg. Pop kreeg 2 tot 3 x daags een half tabletje (37,5 mg, ze mocht 50 mg) Bron: Apotheek faculteit Diergeneeskunde 

Je bent meer dan welkom op mijn website    

www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak

 You're more than welcome on my website where lots of dog stuff's going on.