donderdag 16 juli 2015

BORDENWOUD


De planologe die ik sprak in de Oude Beemden verbaasde zich erover dat honden daar in overtreding zijn tijdens het loslopen: ‘Je zou willen dat er aan de rand van elke drukbevolkte versteende samenleving zo’n ruig recreatiegebied was. Het drassige overloopgebied van de Maas is  perfect voor avonturiers, juist omdat het ongeschikt is voor flaneerders.’ Ze zou het meenemen tijdens de (her)ontwikkeling van het gebied. Ze hield woord. Middenin kwam een uitrenbordje. Iedereen blij: want een hond die zich buiten kan uitleven, is thuis rustig.

Deze ochtend is er tot mijn grote verbazing een belachelijk woud aan bordjes met de tekst verrezen: hondenpad, aanlijnen verplicht. Is het jaloezie, dat honden en hun eigenaars het leuk hebben op een plek waar naast verdwaalde bermtoeristen zelden iemand komt? Is het de laatste daad van een overijverige ambtenaar voor de Grote Vakantie? Heeft de ambtenaar zich zo goed ingeleefd in het fenomeen hond dat hij als een reu met geldingsdrang overal vlaggetjes heeft geplant? Het enige waar de stalen bomen goed voor zijn, is als pispaaltje.

Waren de bordjes over en stonden ze in de weg? Nogal onnozel (en overbodig), want in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) staat dat je nergens je hond mag loslaten, tenzij anders aangegeven. Heeft de waa-er dan per ongeluk bordjes met de verkeerde tekst neergepoot? Maar vooral ... is de gemeente zich ervan bewust dat ze door het plaatsen van die bordjes een onderhoud- en opruimplicht heeft van de paden? Zo niet, dan herinneren de (noodgedwongen burgerlijk ongehoorzame) hondenwandelaars ze daar graag aan.

Vragen en opmerkingen kun je sturen naar: info@venlo.nl t.a.v. afdeling Publieke Dienstverlening Gemeente Venlo. Of bel het Klant Contact Centrum (KCC) op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur, telefoonnummer 14077 (optie 4).