dinsdag 2 juni 2015

SAMMIE

Sammie, een hond om van te houden.
Afgelopen weekend overleed onze lieve overbuurhond Sammie veel te jong op elfjarige leeftijd. Een Friese Stabij met ontelbare Grashoekse en Venlose groene en grijze kilometers op zijn teller. Toen er zich op zijn pensioengerechtigde leeftijd twee zusjes aandienden, liet Sammie zich zonder enige aarzeling omscholen tot ‘supernanny’. Als je zo van elkaar genoten hebt, valt afscheid nemen zwaar. Ter ere van Sammie het interview uit Hondenmanieren 2010 waar Francien honderduit vertelt over haar Muppie.

‘Mijn man werkt in de horeca en is daarom vaak ’s avonds en in het weekend van huis. Een hond geeft gezelligheid en ik heb tevens wat te knuffelen. Als het baasje dan laat thuiskomt, is er voor hem ook iemand die hem blij en kwispelstaartend begroet.

We hebben ons goed georiënteerd welk ras het best bij ons past. Sammie hebben we aangeschaft via een officiële fokker van de rasvereniging. Eigenlijk wilden we een authentieke Friese naam voor de hond maar we bleven steeds terug komen op de naam Sammie omdat die zo lief klinkt.
Thuis is hij ook superlief en zachtaardig. Buiten kan het wel eens een rekel zijn; hij heeft namelijk een hekel aan kleine witte hondjes. Hij blaft tegen ze tot ze uit het zicht zijn verdwenen.

We rijden elke dag met hem naar het bos. Wanneer we het startsein ‘waar zijn de beestjes’ roepen, gaat hij helemaal los. Ooit hebben we dit ook eens in een melige bui in onze huiskamer geroepen. Totaal opgejut rende hij toen dwars door de hordeur de tuin in. Favoriet zijn in de luchtcirkelende kraaien die hij tot aan de horizon narent en konijnen die hij jaagt maar gelukkig nooit vangt.

Als puppy van twaalf weken is hij tegen schapendraad aangerend en in blinde paniek naar huis gerend. We hebben hem toen aangemeld voor de puppycursus. Daarna heeft hij nog de beginners- en gevorderdencursus met goed gevolg doorlopen. We hebben de hond netjes opgevoed. Zo lang hij goed luistert, mag hij van ons eigenlijk alles. Hij hoeft van ons geen kunstjes te doen. Het belangrijkste is dat hij echt hond mag en kan zijn.
Met eten hebben we hem wel verwend. Sammie is dol op hertenrugfilet, medium gebakken. Hij boft dat zijn baas kok is en met grote regelmaat overheerlijke hapjes meebrengt.’
 
Samskip.