donderdag 18 juni 2015

MASSAGE VOOR HONDEN


Op de foto geniet Skip van een weldadige massage: vanuit de kin naar beide wangen, van daaruit naar de oren en zijn nek, en weer terug. En hij niet alleen, want alle honden zijn dol op menselijk gezelschap, worden graag aangehaald en blijven zo dicht mogelijk in onze buurt. Met een uitgebreide knuffelsessie of massage kun je vrijkousen een groot plezier doen, want honden genieten net zo van een liefkozing als de mens. Je kunt het kriebel- en aaiwerk serieuzer aanpakken door gericht met jouw hond aan de slag gaan. Massage is niet alleen ver-ruk-ke-lijk en ontspannend, het bevordert de gezondheid en kan bovendien gebruikt worden om het gedrag van je hond te veranderen.

Massage is het therapeutisch manipuleren van de zachte weefsels van het lichaam. Het geeft honden kracht en flexibiliteit, werkt stimulerend bij vermoeidheid en heeft een kalmerende werking. Het totale verwenpakket kan bestaan uit de verschillende handgrepen: oefen met je handen weinig druk uit op bepaalde punten, kneed behoedzaam, maak kleine cirkelbewegingen, hark met je vingers in lange uithalen, of til de huid lichtjes op. Probeer tijdens het masseren uit te vinden wat jouw hond fijn vindt en wat niet.

Tekenen van zaligheid:
Je weet dat de hond de massage waardeert als hij met zijn ogen knippert of ze half dichtdoet. Uit diep zuchten blijkt zijn genoegen. Vooral doorgaan als jouw hond aanmoedigende hoge geluidjes produceert. Het ultieme gevoel is bereikt, wanneer zijn ogen zijn weggedraaid en je alleen het oogwit ziet: hij is helemaal in trance. Wanneer de hond zich ontspannen en veilig voelt, kan het best gebeuren dat hij in slaap valt.

Tekenen van ongerief:
De hond tilt of draait zijn kop naar je toe met een blik van ‘moet dat nou’. De hond is duidelijk gespannen, deinst terug of hijgt als uiting van ongemak. Het kan zijn dat je de hond te hard masseert of een gevoelige plek beroert. Vrijwel alle honden hebben een hekel aan het aanraken van hun gevoelige voeten en voetzooltjes.

Op prijs gesteld worden (zie ook blog/foto’s Hondenmassage 17 juni 2015):

Onder de kin kietelen - is ‘hemels’. Een moederhond toont haar affectie door kopjes en kleine likjes op deze plek te geven.

In de nek kroelen - is ‘je van het’. Hij zal zijn nek nog verder uitstrekken in de hoop dat je zijn schouderbladen niet vergeet.

Over de buik strelen terwijl de hond op zijn rug ligt - betekent totale overgave van de hond. Hij vertrouwt je.

Flank aaien - Een positieve contactvorm waarmee je als eigenaar wilt zeggen: ‘ik ben niet alleen je baas, maar ook je vriend’.

De borst kriebelen - een opwindend gevoel voor de hond. Hij zal met zijn ogen knipperen en als vastgenageld blijven staan of zitten, in de hoop dat deze massage lang mag duren.

Koppie krauwen - hiermee laat je de hond weten dat jij de baas bent. Onzekere honden zullen deze duidelijke ‘boodschap’ zeker waarderen. Rebelse, zelfstandige honden proberen je aandacht te verplaatsen naar neutralere plekjes of beëindigen de sessie zelf.

Kriebelen achter of onder het oor - een vriendelijke bejegening waar de hond graag op getrakteerd wordt. Kan verlichting geven bij jeuk. De oortipjes masseren is meer iets voor de gevorderde hond.

Stevig masseren met de vingers van de onderrug bij de staartaanzet - veel honden gaan zelf met hun pootje meekrabben of zwaaien hun bips ritmisch van links naar rechts. Typerend is de bijbehorende smachtende blik en het theatrale gekreun.

Onder de oksels of in de lies strijken - tedere strijkbewegingen voor de hond. Gebruik een wattenbolletje als je hond last heeft van een geïrriteerde huid.

Uit: Vrijkous door Cela den Biesen IJSTIJDschrift