dinsdag 9 juni 2015

KLETSMAJOOR

Onderduiken
We stappen zo vanuit de beschaving de natuur in. Skip waadt door een haag van hoog gras. Daar treft hij de 11 maanden jonge bruine tijger D. die net als hij liever buiten de gebaande paden snuffelt. Zijn getaande baas steekt meteen van wal. Hij houdt een monoloog over zijn bewogen leven dat zich zo’n beetje over heel Europa afspeelde: voor aanpakkers is er overal en altijd werk. Een bereisde lettervreter wimpel je niet af.

Welbespraakt en gelardeerd met smeuïge details rebbelt de sportief uitziende man door over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van hoe Polen is opgeknapt, de zwart uitheemse eekhoorns, bosbouw, tot dochters van dertien en alles daar tussenin. We maken geregeld een tussenstop als de honden een konijnenhol nader inspecteren.

Dat brengt de man op zijn hobby: het uitpluizen van WO II heeft. Onlangs had hij de ingang van een grensoverschrijdende tunnel gevonden. Of wij wisten dat er zich onder onze voeten onderdoorgangen bevonden. ‘Allang’, pochten wij. ‘Skip en de rebellen maken er al jaren gebruik van. Het gebeurt regelmatig dat Skip (en de rebellen) onder onze neus door van bosvak veranderen.’

Een wandeling van 1 uur werd er ongemerkt bijna 3, wat ook de honden prima vonden. De parkeerplaats is het eindstation. Hij stapt in een ouwe brik. Wij moeten nog een eindje. Wordt vast vervolgd.