dinsdag 23 juni 2015

INSTINKER

Wie beloven er beterschap?
Drie dagen voor aanvang van de Ramadan. Bij een uitvalshoek langs de snelweg heeft iemand een aanhangwagen vol ouwe meuk uit zijn garage in de berm geflikkerd. Ik kan het niet netter stellen. Terwijl wij onze hoofden schudden over zulk asociaal gedrag, vangt Skip een luchtje op. Op de hei wordt Skip van de lijn bevrijd. De geur is sterker dan konijn, vos of ree. Knorrepotjes komen in dit gebied niet voor. Wat maakt dat Skip meteen op dreef is? Voor de veiligheid treed ik in zijn voetsporen. Zijn neus leidt ons naar twee plakken verderop. Tollende buizerds en kraaien. Het gonzen van een vliegenvloot. Tussen plantaardig groen ligt vlees in staat van ontbinding. Een vakkundig geslacht en gevild lam gereduceerd tot drie poten, vacht, vel en onbruikbare ingewanden waar zich al bosbewoners aan te goed hebben gedaan. De romp en de kop (een delicatesse schijnt) zijn meegenomen. Amper kon ik een wenteling van Skip verijdelen.

Om te voorkomen dat er verkeerde informatie naar buiten lekt (honden zijn al eens eerder onschuldig beticht), maken we foto’s waarop duidelijk te zien is dat het hier gaat om een door mensenhanden om het leven gebracht dier. We geven het door aan een gemeentelijke zwerfvuilophaler die toevallig met zijn gele vuilniskar verdekt staat opgesteld in een doodlopend paadje; hij zal het doorgeven aan zijn baas. En we verspreiden wat we met eigen ogen gezien hebben onder zoveel mogelijk wandelaars. Mocht de herder zoals eerder* met droge ogen in de media verklaren dat zijn kudde is aangevallen door honden, dan zijn we zo hopelijk een hoax voor.

*We deden al eens eerdere gruwelijke vondsten rond de vastenmaand: een afgesneden schapenkop en niet voor menselijke consumptie geschikt afval in een grijze vuilniszak in een voormalige schuttersput, en blubberig overschot met wol van een arm schaap gedumpt bij de hangar. De berichtgeving was toen onjuist.