zaterdag 6 september 2014

WAAROM ETEN HONDEN HOUT?


Vooral in het natte najaar wordt er door honden op een houtje gebeten. Verrot hout schijnt heerlijk te zijn om op te knagen. Er bestaan verschillende theorieën waarom honden specifiek in het najaar vermolmd hout willen verorberen, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Tijdverdrijf - uit gewoonte: het is een lekkere en prettige bezigheid. Uit verveling: hij heeft niets beters te doen en beter kauwmateriaal ontbreekt.

Stress - honden kunnen door stress geneigd zijn om vreemde zaken zoals hout te eten. Dit wordt corpora aliena (Latijn voor vreemde voorwerpen) genoemd. Stress kan ontstaan doordat de hond zijn omgeving niet kan voorspellen of beïnvloeden; hij kan zijn natuurlijke gedrag niet tonen. Kauwen kalmeert en leidt af.

Tandenborstel - Kauwen reinigt het gebit. Herfsthout is sappig en zomervers (dus minder bitter dan na een lange winter). Of vrijgekomen boomsappen of het speeksel gezond tandvlees bevorderen? 

Pijnbestrijding? - de bast van wilgen bevat salicylzuur waar (vroeger) aspirine mee werd gefabriceerd (een ontstekingsremmende en koortswerende pijnstiller, en antiklontermiddel de zogenaamde 'bloedverdunners') Of de hoeveelheid voldoende is om pijnklachten bij honden te verlichten is echter de vraag.

Veel honden zijn altijd op zoek naar iets om op te kluiven. Van nature uit hebben ze daar aanleg voor. Honden spugen afgeknaagde stukjes hout meestal uit of het valt tijdens het kauwen uit de bek op de grond. Menigeen eet het (onbewust) op. Redelijk ‘onschuldig’ is vermolmd hout dat in zachte stukken uit elkaar valt en vochtige versnipperde boomtakken in kleine hoeveelheden. Van de bittere schors kunnen honden kortdurende maagproblemen krijgen wat zich uit in het spuwen van geel slijm. Droog zaag- en timmerhout splintert en is daarom volstrekt ONGESCHIKT als kauwmateriaal.

Er bevinden zich ware houtversnipperaars onder de honden. Op een houtje bijten gaat meestal goed, maar het brengt altijd risico’s met zich mee. Moedig jouw hond niet aan om op hout te kluiven, geef hem liever veilig kauwmateriaal. Sommige houtsoorten zijn giftig. Obsessieve knagers die hout opeten kunnen (ernstige) buikklachten krijgen. Splinters die dwars in de bek, slokdarm of ingewanden gaan zitten, kunnen ontstekingen veroorzaken. Stokken kunnen verwondingen veroorzaken.