maandag 1 april 2013

OER TOUR



Soms moet je ver gaan om het avontuur te zoeken, soms ligt het heel dichtbij. Daar waar een decennium geleden nog een begaanbaar struinpaadje lag, prijkten al weken mysterieuze witte stokjes tussen de door bramen overwoekerde katjeswilgen. Niemand had gezien wie ze in de grond had gepind. Er werd druk gespeculeerd waarom ze daar waren gepoot. De meest voor de hand liggende optie was een aanwijzing voor het verrichten van achterstallig snoeiwerk.



Bij de K van konijnen werden we aangenaam verrast door de graafmachine die naast de verroeste steiger stond. Het rupsvoertuig had halverwege de helling een breed pad gekliefd. Wilgen, jonge beuken, Siberische kornoelje, meidoorn, de valse christusdoorn en een in onbruik geraakte riooluitmonding, alles was in een dag met grof geweld weggevaagd.


Ondanks de kerkelijke feestdag, of voor wie wil: de verjaardag van de paashaas, waren we niet op ons paasbest gekleed. Niets of niemand belette ons om op survivaltocht te gaan in het bekende gebied waar we nu enigszins gedesoriënteerd rondsnuffelden. Een oergevoel bekroop ons. Skip en ik overwonnen gekapte bomen, ontwortelde stronken, stapels grof puin, mulle gele zand, en platgemaaide bramenstruiken - tricky, want je blijft onverwacht in hun lange tentakels hangen. 


Een lang vervlogen geschiedenis was daardoor blootgelegd. Onze vondsten: een prehistorische badeend die lang op de rivier heeft rondgedobberd, een wit met grijs gebloemd koffie- of theekannetje uit lang vervlogen tijden, een snijplankje geheel intact, 7 rechterschoenen en 1 klomp, en lege flessen met Belgisch etiket bij de vleet. 

Omdat maandag geen werkdag is, konden we deze ochtend weer op oer tour.


www.kluifje.com - de originele hondensite met kunst, cultuur & vermaak